O nama

Obrazovni centar Esperanto osnovan je sa željom osnaživanja svesti građana Srbije u svojstvu građana sveta. Naši primarni ciljevi su usvajanje multikulturalnog znanja i podsticanje međunarodne komunikacije radi ličnog napretka i utvrđivanja sopstvenog identiteta na mapi Evrope i sveta.

U fokusu rada centra Esperanto je obrazovanje dece, omladine i odraslih u oblasti učenja i primene stranih jezika i poznavanja drugih kultura (tradicija, istorije i umetnosti) zemalja koje nas okružuju, i šire.  U okviru naših aktivnosti organizujemo kurseve jezika na svim nivoima, stručna i obrazovna savetovališta, komunikološke radionice, umetničke večeri, kulturne prezentacije i slično.

Esperanto se zalaže za primenu najmodernijih metoda rada i učenja, uz upotrebu savremenih tehnologija i najrazovrsnijih izvora informacija. Poseban značaj pridajemo i saradnji sa mladim, dinamičnim, predanim timom predavača i njihovim spajanjem sa svima onima željnim znanja.

Statut Obrazovnog centra Esperanto

Naša misija

Esperanto, planski kreiran jezik, rodio se iz ideje i sa ciljem da se sruše barijere u komunikaciji među ljudima različitih nacija. Kao takav, ovaj jezik vuče korene reči iz gotovo svih indoevropskih jezika i relativno je jednostavan za savladavanje.

Inspirisani osnovnom idejom ovog zajedničkog jezika, Obrazovni centar Esperanto sledi misiju međusobnog upoznavanja, razumevanja i proširivanja granica kroz sledeće ciljeve:


  1. Učenje stranih jezika kao primarnih nosilaca kulture.


  2. Podizanje multikulturalne svesti i širenje plurilingvizma.


  3. Edukaciju građana svih uzrasta u unapređivanju opšte kominikacije i komunkacije u međunarodnom okruženju.


  4. Širenje tolerancije i uzajamnog poštovanja među različitim ljudima i kulturama.


  5. Popularizaciju modernih metoda učenja stranih jezika.


  6. Podršku svakom pojedincu koji želi lični ili profesionalni razvoj, napredak i afirmaciju.

NAŠ TIM

Andrea Antonijević – osnivač

profesorka španskog i engleskog jezika

Zdravo svima!

Moje ime je Andrea Antonijević. Diplomirala sam španski jezik i hispanske književnosti na Univerzitetu u Beogradu, a poslednju godinu studija pohađala sam na Univerzitetu u Granadi, u Španiji. Nakon završenih master studija, upisala sam doktorske na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde sam ujedno angažovana kao saradnik u nastavi. U Obrazovnom centru Esperanto pored španskog, predajem i engleski jezik.

Oduvek sam želela da postanem profesorka, a prve časove održala sam već u srednjoj školi, pomažući drugarima iz odeljenja oko engleskog, latinskog, pa čak i matematike. Španski jezik sam izabrala jer sam se u njega zaljubila slušajući sa ocem kubansku muziku. Verujem da je jezik, kao glavni nosilac kulture, najbolje učiti upravo kroz muziku, ali i film, književnost, tradiciju i običaje. Smatram i da je veoma važno da su u učionici uvek prisutni zabava i igra.

Senka Jocić – osnivač

profesorka engleskog jezika

Da se upoznamo!

Ja sam Senka Jocić i predavač sam engleskog jezika u centru Esperanto. Osnovne studije sam započela na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za češki jezik i književnost, a završila ih u Sjedinjenim Državama na Marryland University, College Park. Master diplomu stekla sam na njujorškom univerzitetu New School. Imigracija i dugogodišnji boravak u Americi posebno su me približili jeziku ove zemlje, te ga neretko doživljavam kao svoj prvi jezik.

Po povratku u Srbiju posvetila sam se predavanju konverzacijskih kurseva i prevođenju. Naročito zanimljive oblasti za mene su svakodnevni govor, žargon i idiomatika, čega u mojoj učionici nikad ne manjka. Takođe, akademski i poslovni engleski su mi jača strana pa mogu biti od velike pomoći pri pripremi TEOFL, IELTS i drugih ispita.

Irena Todorović

profesorka španskog i engleskog jezika

Hola amigos! Hello everybody!

Moje ime je Irena Todorović. Diplomirala sam španski jezik i hispanske književnosti na Univerzitetu u Beogradu, a trenutno završavam master studije na istom fakultetu. Pored centra  Esperanto radim i kao profesorka engleskog jezika za humanitarnu organizaciju „Budi Human“ koja organizuje časove u raznim osnovnim školama na teritoriji opštine Novi Beograd, gde takođe imam priliku da radim sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

Rad sa decom me ispunjava i inspiriše, a oni sami me beskrajno fasciniraju. Svaki čas je nova prilika da jedni druge naučimo nečem novom. Moj cilj nije da decu samo naučim stranim jezikom, već i drugim bitnim životnim stvarima – kako da budu pažljivi, da pomažu jedni drugima, i pre svega budu drugari. Najsrećnija sam kada moji učenici sa časa izadju zadovoljni, a najponosnija kada uočim njihov napredak.

Milana Dodig

profesorka francuskog jezika

Salut!
Moje ime je Milana Dodig. Završila sam francuski jezik i književnost na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Nakon osnovnih studija, upisala sam i doktorske studije na matičnom fakultetu, a i na Univerzitetu Pol Valeri u Monpeljeu u okviru komentorstva. Taj program mi je omogućio da imam dvojni doktorat i s titulom doktora filoloških nauka uživam da radim s velikom decom na svom fakultetu.

Ljubav prema učenju stranih jezika negujem od malih nogu i tu radoznalost u otkrivanju raznolikih značenja, melodija, mišljenja, kultura – ukratko, svega onoga što vam omogućava poznavanje jednog stranog jezika – najviše je probudio francuski jezik. Moj poziv jeste da ukažem na muzikalnost, plemenitost, preciznost ovog jezika, koji širi ljubav, umetnost, kulturu, kao i rasprostranjenost ovog jezika što predočava druge prednosti njegovog poznavanja.

Francuski predajem i maloj deci u divnoj školici Esperantu, koji čini izvanredan tim mladih, lepih i inspirativnih ljudi. Dođite da se družimo! Bienvenue chez nous!

Petra Stojičić

profesorka nemačkog jezika

Zdravo!

Ja sam Petra Stojičić. Završila sam fakultet za Njemački jezik i književnost i trenutno sam na master studijama na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tokom studija sam bila stipendista DAAD-a, njemačke organizacije za razmjenu studenata, zahvaljujući kojoj sam imala priliku da boravim na njemačkom govornom području.

Njemački sam zavoljela još kao dijete, gledajući crtane filmove na njemačkim i austrijskim TV kanalima. Još uvijek njegujem tu naviku, ali sa nešto ozbiljnijim sadržajima. Smatram da je pri učenju stranog jezika potrebno da se učenici nesmetano uključe i užive u razgovor, te se stoga trudim da u učionici postavim situacije koje su što bliže realnosti. Pored njemačkog jezika moja interesovanja obuhvataju razne vrste umjetnosti, od kojih posebno mjesto zauzima crtanje.

.

Sara Sadžak

profesorka nemčkog jezika

Guten Tag! Moje ime je Sara i profesor sam nemačkog jezika. Osnovne studije, smera germanistika: nemački jezik i književnost, završila sam na Filološkom fakultetu u Beogradu gde sam potom upisala i master. Aktivno predajem nemački jezik već sedam godina i u toku rada stekla sam iskustvo u držanju časova kako deci, tako i studentima i…

Sanja Radivojević

profesorka engleskog jezika

Pozdrav! Ja sam Sanja Radivojević i profesorka sam engleskog jezika u Obrazovnom centru Esperanto. Završila sam osnovne studije  na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na katedri za engleski jezik i književnost, a potom stekla master zvanje profesora engleskog na Filološkom fakultetu u Beogradu. Još po završetku  studija počela sam sa radom u osnovnim, srednjim i privatnim…

Ana Sijačić Tatalović

kreativac

Ćao svima! Ja sam Ana Sijačić Tatalović. Nakon završene srednje škole za dizajn, upisujem Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu ,na kom sam 2004. godine diplomirala na odseku keramike. Od tada sam izlagala na mnogim kolektivnim izložbama, od kojih bih izdvojila internacionalno bienale u Italiji. Od 2012. godine radim sa vaspitačima i sa decom, i stvaram za njih. Tako…

Jelena Brković

profesorka italijanskog jezika

Zovem se Jelena Brković i profesorka sam italijanskog jezika. Posle završenih studija na Univerzitetu u Beogradu počela sam da radim kao predavač za italijanski jezik. Kroz svoje dugogodišnje iskustvo, u nastavi se pre svega trudim da svim svojim djacima na što bolji i interesantiniji način predstavim Italiju, zemlju muzike, umetnosti , gastronomije i, ponajviše  toplih i uvek nasmejanih ljudi. Upoznati jednu zemlju ne znači samo znati jezik koji se u njoj govori već  mnogo više.

Svi oni koji se posvete učenju italijanskog jezika posle kraćeg vremena će poželeti da posete ovu prelepu zemlju i da na licu mesta saznaju koliko su napredovali u učenju. A  Italijani, koji su veoma naklonjeni ljudima koji poznaju njihov jezik, će vas od severa do juga, kuda god otišli, dočekti  raširenih ruku.

Dakle, posetite nas u Obrazovnom centru Esperanto i upoznajte se sa jednim od najlepših jezika na svetu!